De echte doe-het-zelver is er vast weleens in aanraking mee gekomen – een MDF plaat. Maar waar is het van gemaakt, waar wordt het zoal voor gebruikt en welke soorten mdf platen zijn er? Hieronder lees je meer over dit populaire bouwmateriaal.
Wat is MDF?
MDF is dus een plaatmateriaal. De platen zijn opgebouwd uit kleine houtvezels die dicht op elkaar worden samengeperst. MDF valt dus onder de categorie vezelplaten. Vervolgens wordt er als bindmiddel tussen de vezels hars gebruikt. Naast dat de hars een bindmiddel is, zorgt het ook voor een gladde afwerking op de toplaag van de plaat.
De eigenschappen van MDF
MDF bestaat dus uit samengeperste houtvezels. Hierdoor heeft het andere eigenschappen dan bijvoorbeeld massief hout. Een groot voordeel is dan MDF niet splintert, hierdoor is het gemakkelijk te zagen en schuren. Door de omstandigheden waarin MDF is geproduceerd, trekt het materiaal ook niet krom. Het kan wel reageren op hitte en vocht, waarna het materiaal kan gaan uitzetten. Doordat MDF veel vocht aantrekt is het verstandig om het materiaal te gebruiken in droge ruimtes. Ook is het verstandig om een grondlaag verf aan te brengen voordat de toplaag wordt gebruikt. Dit door de zuigende werking van het materiaal.
Soorten MDF
Doordat MDF wordt geproduceerd in een fabrieksomgeving, is er op het gebied van eigenschappen ook een hoop aan te passen. Door het toepassen van verschillende extra stoffen of andere hars, ontstaan er andere soorten MDF.
Lak dragend en gegrond zijn soorten MDF die gelijk overgeschilderd kunnen worden. Er zijn bij deze varianten dus geen grondlagen nodig. Vochtwerend, exterieur en tricoya MDF zijn soorten die zijn ontwikkeld om beter tegen vocht te kunnen. Decoratief MDF is al voorzien van een toplaag, handig voor als je niet zo’n ster bent in schilderen. Als laatst is er nog gekleurd MDF. Dit is een soort waarbij tijdens het productieproces een kleurstof is toegevoegd.
Waar wordt MDF voor gebruikt?
Als laatst is het natuurlijk belangrijk om te weten waar het zoal handig voor is. Door de verschillende soorten, zijn ze ook voor verscheidene dingen inzetbaar.
Allereerst is MDF uitermate geschikt voor het maken van meubels. Kasten, banken, bedden, keukens en tafels zijn een aantal interieur toepassingen waarin het verwerkt kan worden. Doordat MDF zo’n makkelijk materiaal is om mee te werken, kan ook een echte DIY’er wel overweg met dit materiaal. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe speaker behuizing naast de televisie of radio!